Ergotherapie

Een dag zit vol leuke (en minder leuke) activiteiten: lopen, zitten, schrijven, springen, rekenen, tv-kijken, computerspelletjes spelen, zingen, voor je huisdier zorgen, ... Het zijn deze activiteiten die je zelfstandigheid geven (kuisen, koken, opruimen, ...), maar ook die je leven betekenis geven en waar we gelukkig van worden (zoals muziek spelen, dansen, een boek lezen, ...).

Je verliest dan ook snel je zelfstandigheid of kwaliteit van leven als je (om eender welke reden dan ook) deze activiteiten niet langer zelf kan uitvoeren.

 

Ergotherapie is een paramedisch discipline die zich niet focust op je beperkingen maar vooral op de activiteiten die voor jou belangrijk zijn. De ergotherapeut helpt je, ondanks je beperkingen, om net deze activiteiten aan te leren, terug uit te voeren of te behouden.

school-909381_1280
wc-1210963_1920
wheelchair-749985_1920
seniors-1505935_640
drawing-428383_640
painting-911804_1920

De ergotherapeut kan je vaardigheden aanleren, hulpmiddelen adviseren en/of informatie geven.

Vaardigheden aanleren

Het kan dus zijn dat je bij de ergotherapeut leert om zelfstandig je veters te strikken (zodat je die dansschoenen terug aankan), om sneller & netter te schrijven (zodat je niet achterop geraakt met je leerstof op school), om te koken (zodat je zelfstandig thuis kan wonen), ... Kortom, de ergotherapeut kan je helpen bij alle activiteiten die voor jou belangrijk zijn. De ergotherapeut kijkt naar wat er nodig is, moeten we je spieren trainen? je een stappenplan aanleren? een specifieke methode uitleggen? oefeningen meegeven? heb je nood aan coaching? ... Dit kan allemaal deel zijn van je therapie.

Hulpmiddelen adviseren

In sommige situaties is het aanleren van bepaalde vaardigheden niet voldoende. Dan kan het zijn dat de ergotherapeut samen met jou op zoek gaat naar de juiste hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een traplift, een speciale schoenlepel, een pictogrammen-bord, een uur-schema, ...

Hij of zij bekijkt zelfs mee of je hiervoor kan rekenen op terugbetaling en waar je hiervoor terecht kan.

Informatie geven

Het kan zijn dat je door de problemen die je ervaart op zoek bent naar een nieuwe school, een andere job, een leuke dagbesteding, ... Of dat je zelf, je ouders of een mantelzorger graag informatie en/of ondersteuning heeft bij een zorgoverleg, zorgcoördinatie, ... Iemand die mee je belangen verdedigt op een schooloverleg, die je medische termen uitlegt na een diagnose, of je vertelt wat deze net inhoud, ...

Ook hiervoor mag je rekenen op je ergotherapeut. Hij/zij gaat samen met je op stap, bekijkt, overloopt en test mee uit wat nodig is.

Je kan op elk moment van je leven terecht bij een ergotherapeut. Zowel als kind, jongere, volwassenen of senior. Klik hier op de juiste doelgroep voor specifiekere informatie.

Kinderen & Jongeren

Volwassenen

Senioren

Begeleiding aan huis, op school, op het werk, ...

De ergotherapeut gaat aan slag met de activiteiten die voor jou belangrijk zijn, in je eigen omgeving. Het kan dus zijn dat de ergotherapeut je therapie geeft bij jou thuis, op school, op je werk, op de sportclub, ... Voor sommige therapieën is speciaal materiaal of een specifieke ruimte nodig, hiervoor kan het zijn dat de ergotherapeut vanuit een praktijk werkt waar je therapie doorgaat. 

classroom-2093744_1280
chair-1845270_640
session-2548826_1280
the-ball-488716_1280
office-336368_1280

Specialisatie binnen ergotherapie

Ergotherapie is een brede discipline. De meeste ergotherapeuten zijn dan ook gespecialiseerd in een specifieke doelgroep. Hieronder vind je meer informatie over specifieke therapieën of bijzondere specialisaties.