Kinderen & Jongeren

"All kids need is a little hope, a little help and someone who believes in them"

- Magic Johnson

Een ergotherapeut helpt je kind bij zijn/haar ontwikkeling.

Spelen & leren

staan hierbij centraal.

Een kind ontwikkeld zich het snelst in zijn eerste levensjaren. Al spelend leren ze verschillende vaardigheden die hun verder helpen ontwikkelen en opgroeien. Elk kind doet dit op zijn eigen tempo. 

child-1864718_1920
Untitled design-12

Bij sommige kinderen verloopt de ontwikkeling iets minder vlot. Ze hebben problemen op school & thuis en hebben het moeilijker dan leeftijdsgenootjes om specifieke vaardigheden onder de knie te krijgen.

Heeft je kind problemen met onderstaande aandachtspunten? Vraag dan meer informatie aan een gediplomeerd ergotherapeut of je eigen huisarts om te bekijken of extra ondersteuning nodig is.

Peuters

baby-587921_1920

- kruipen

- stappen

- spelen

- omrollen

- zelfstandig zitten

- kleine voorwerpen grijpen

- ...

Kleuters

child-1864718_1920

- spelen

- rennen

- springen

- evenwicht

- veters knopen

- jas aan- en uitdoen

- puzzelen

- kleuren

- ...

Lagere School

kid-2605810_1920

- schrijven

- rekenen

- stil zitten

- concentratie/aandacht

- zelfstandigheid

- tanden poetsen

- aankleden

- ...

Jongeren

student-849825_1920

- aandacht

- concentratie

- handschrift

- rekenen

- zelfvertrouwen

- plannen

- organiseren

- sociale vaardigheden

- ...

Een ergotherapeut kan je kind helpen bij:

- Leerstoornissen

- Ontwikkelingsstoornissen

- Sensorische problemen

- Psychologische problemen

- Psychomotorische problemen

- Fijn-motorische problemen

- Rekenproblemen

- Schrijfproblemen

- Faalangst

- Problemen met zelfvertrouwen

- ADHD

- Autisme

- …

child-2205449_1920

Specifieke Therapieën

Ergotherapie bij Kinderen & Jongeren

connect-2777610_1280

Een ergotherapeut heeft geen diagnose nodig om te kunnen starten met een behandeling. Ergotherapie kijkt vooral naar het kind, en brengt de sterktes en zwaktes in kaart om hiermee aan de slag te gaan. Dit maakt dat we individueel te werk gaan en steeds starten met het nodige onderzoek naar waar de problemen juist vandaan komen. Afhankelijk van het probleem worden enkele testen gedaan om goed na te gaan wat het probleem is en hoe dit tot stand komt. Dit is nodig om zo de juiste doelstellingen & therapie te kunnen bepalen.

Ergotherapie kijkt naar zowel het kind, als zijn/haar omgeving. Dit kan de thuissituatie zijn, maar ook de school, jeugdbeweging, ... Zo krijgt een ergotherapeut een compleet beeld.  Achter een goede begeleiding zit ook een sterk team. Het is goed mogelijk dat de ergotherapeut niet enkel met de ouders, maar ook met de school of andere betrokken partijen samenzit en overlegt.

hand-1917895_1920

Een vraag naar ergotherapie?

Zoek hier een ergotherapeut in jouw buurt.

Twijfels of een ergotherapeut jou kan helpen?

Contacteer een ergotherapeut of je eigen huisarts voor meer informatie.

Bijkomende vragen? Elke ergotherapeut start met een intake-gesprek waar zeker enkele topics zoals tarieven, therapieduur & wat je mag verwachten, aan bod komen.

Waarom kiezen voor een ergotherapeut?

"De focus op het handelen, de activiteit en zelfstandigheid"

Een ergotherapeut beperkt zich niet tot een bepaald aantal specifieke aandoeningen of spitst zich niet op enkel het oplossen of verhelpen van één aandoening of  één probleem. De ergotherapeut doet wat nodig is opdat jij jouw activiteiten terug zelfstandig kan opnemen. We kijken hiervoor naar zowel jou en je omgeving en brengen alle belangrijke factoren in kaart. 

"Wat is voor jou het meest belangrijke?"

Ergotherapeuten kijken vooral naar wie je bent en welke activiteiten voor jou belangrijk zijn. Het is onze focus op het handelen, de activiteit zelf en zelfstandigheid die ons zo speciaal maakt.

"Niet het probleem, maar het kind centraal"

Bij een ergotherapeut staat dus niet het probleem maar wel de cliënt en zijn omgeving centraal. We praten, overleggen en gaan vooral samen aan de slag. 

"In de eigen omgeving "

Ergotherapeuten werken zoveel mogelijk vanuit de thuisituatie, met dus je eigen materialen en omgeving. Wat ben je er ook mee als je een oefening kan in een voor jou vreemde praktijkruimte als deze je thuis, alleen niet lukt, of je thuis helemaal niet lijkt op de praktijkruimte van de therapeut. Al kan het natuurlijk altijd dat de ergotherapeut je wel vraagt om voor een therapie langs te komen in een praktijkruimte omdat er (enkel tijdens de therapie) nood is aan speciale materialen. Denk bijvoorbeeld aan therapie voor sensorische informatieverwerking waarbij de therapeut gebruik maakt van een speciale ruimte met dikke valmatten, trampolines, een hangmat, ... Een ergotherapeut zal je bij een therapie in de eigen praktijkruimte wel zoveel mogelijk bevragen naar je thuissituatie en geeft je soms zelfs een beetje huiswerk mee. Dit is omdat de eigen reële situatie, zoals het bij jou is, voor ons nog altijd het belangrijkste is. Tip: kom je bijvoorbeeld langs op de praktijk voor rekenen, en loopt het vlot op de praktijk, maar lukken de oefeningen plots niet meer als je thuis komt? Geef dit dan zeker door aan je therapeut, therapie bij je thuis (of op school) kan dan nodig zijn!

"De juiste persoon op de juiste plek " 

Een ergotherapeut is geen kinesitherapeut, logopedist of psycholoog. Elk van deze disciplines heeft zijn eigen specialisatie. De specialisatie van de ergotherapeut is voornamelijk de focus op activiteit, de dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven. We kijken naar wie je bent en wat jij belangrijk vindt.