De tarieven en terugbetaling van therapiesessies variëren, afhankelijk van de opleiding en specialisatie van de therapeut. Je neemt dus best contact op met één van onze therapeuten indien je een vraag hebt over hun tarieven of terugbetalingsmogelijkheden. 

Wist je dat ...

... Al onze therapeuten erkende en geregistreerde therapeuten zijn?

Hoeveel betaal je een therapeut?

Televisiezender één ging in het programma "Voor hetzelfde geld" op zoek naar antwoorden. 

Bij het kiezen van een therapeut:

  • Ga voor een erkend en geregistreerd therapeut, enkel zij kunnen een wettelijk en erkend diploma voorleggen en zijn dus voldoende opgeleid om therapie te geven. Bovendien hebben erkende therapeuten een deontologische code en verplichte registratie die je de nodige garantie geeft op kwaliteit.
  • Pas op met de termen "coach", "begeleider" of "psychotherapeut". Geen van deze drie termen zijn wettelijk erkend, wat wil zeggen dat iedereen deze vrij als titel mag en kan gebruiken, zelfs zonder enige opleiding. Vraag bij therapeuten die deze termen gebruiken dus steeds naar hun officiële beroepstitel en ga na of dit een erkend en geregistreerd beroep is.

Bij en na het éérste gesprek

  • Bespreek samen met je therapeut de kostprijs van de therapiesessies. Indien je hierover twijfelt of dit face-to-face moeilijk vind, vraag er dan reeds naar bij een eerste telefonisch contact of via mail. 
  • Vraag ook naar je opties van betalingen, vraagt je therapeut cash of is een overschrijving of bancontact mogelijk? En betaal je direct na elke sessie of krijg je je rekening pas na enkele sessies? 
  • Vraag meteen ook naar terugbetalingsmogelijkheden en vermeld ook het ziekenfonds waar je bij aangesloten bent. 
  • Vraag je therapeut naar het aantal sessies dat je nodig zal hebben. In bepaalde situaties is dit moeilijk in te schatten, vraag dan naar een evaluatie na 5 of 10 sessies zodat je weet waar je voorstaat. Vraag indien mogelijk ook naar de einddoelen en dus wanneer en onder welke voorwaarden je behandeling eindigd. 
  • Ga zelf bij je ziekenfonds langs en vraag hun ook zelf naar terugbetalingsmogelijkheden. Er zijn verschillende ziekenfondsen en deze veranderen regelmatig hun terugbetalingsvoorwaarden, het is dus goed mogelijk dat je therapeut gewoon nog niet op de hoogte is van de laatste nieuwe wijziging.