Wobbelturnen

“Watching a child makes it obvious that the development of his mind comes through his movements”. – Maria Montessori

wobbel-groep3

Wat is wobbelturnen? 

Wobbelturnen is een mooi voorbeeld van speels leren. Het is een combinatie van evenwichtsoefeningen, samen leren spelen en bewegen. Een les wobbelturnen bestaat uit een actieve fase en passieve fase, waarin in– en ontspanning, evenwicht en relaxatie centraal staan. Wobbelturnen draagt bij tot een beter evenwicht, verbeteren van de grove motoriek, ontwikkelen van spierkracht en een goede tonus. Ook zal het een groter zelfvertrouwen bij kinderen opbouwen, vergroten van werkhouding en concentratie en linker– en rechterhersenhelft wordt gestimuleerd tijdens Wobbelen.

Wat is een wobbelboard? 

Wobbelturnen gebeurt op een Wobbel. Het wobbel board heeft zijn oorsprong in de Waldorf-scholen. De eerste wobbelboarden bestaan sinds 2015. De Wobbel wordt volledig vervaardigd van natuurlijke materialen. (EKO wolvilt en Europees beukenhout). Het is mooi balansbord dat op speelse wijze het lichaamsbewustzijn, concentratie en zelfvertrouwen vergroot en evenwicht, lateralisatie en grove motoriek stimuleert.

wobbelborden
wobbel-jong-en-oud

De Wobbel stimuleert evenwicht en kracht, terwijl je er mee speelt. Wanneer je het bord gebruikt zal je lichaamsbewustzijn en evenwicht ondersteund worden. En ook zullen de verschillende spieren en spiergroepen worden versterkt door de bewegingen die je met het bord kan maken.

Dit geldt zowel voor (jonge) kinderen als voor volwassenen en ouderen!

Wobbellessen

GROEP 1: WOBBELTURNEN VOOR PEUTERS (2J-4J)

wobbel-groep1

Tijdens het wobbelturnen met de peuters wordt het lichaamsbewustzijn, oriëntatie, evenwicht en spierkracht gestimuleerd. Tijdens deze sessies staat ouder-kind relatie ook centraal (hechting). In groep 1 wordt dan ook gevraagd dat er 1 begeleider (ouder of andere) per kind meedoet.

GROEP 2: WOBBELTURNEN VOOR KLEUTERS EN KIDS (4J/8J)

wobbel-groep2

Tijdens het Wobbelturnen bij de kleuters en kids gaan we samen spelen en staat ook weer lichaamsbewustzijn, oriëntatie, evenwicht en vergroten van de spierkracht centraal, zonder de ouder hierbij te betrekken. Daarnaast wordt de nadruk ook gelegd op het ontwikkeling van linker en rechter hersenhelft (lateralisatie). Het is belangrijk te weten hoe groot je bent. Want voor een original wobbelboard mag je maximum 1m35 zijn. Als je groter bent ben je welkom in groep 3.

GROEP 3: WOBBELTURNEN VOOR KIDS (8J-12J)

wobbel-rijtje

Tijdens het Wobbelturnen met kids wordt de nadruk gelegd op houding, spierversterkende oefeningen, lichaamsbewustzijn , concentratie en oriëntatie. Deze aspecten zijn belangrijke bij de verder ontwikkeling van hun lichaam. Kinderen rond deze leeftijd moeten lang achter de schoolbank zitten, soms gaat hun ergonomische houding verloren en krijgen ze pijnklachten of kunnen ze moeilijk stilzitten. Tijdens het Wobbelturnen gaan we de aandacht vestigen op spierversterkende oefeningen en houding.

Praktisch 

Het Wobbelturnen gebeurt in makkelijke kledij op blote voeten. Je hoeft geen extra materiaal te voorzien. Ieder krijgt een wobbelboard en matje in bruikleen voor de duur van de les. Extra spelmateriaal is ook aanwezig. Alles wordt voorzien: de wobbelboarden, extra spelmateriaal en matjes. Maximum 6 kinderen en 6 volwassenen tijdens het wobbelturnen.

Foto's door Sofie Fotografie

Je kan hiervoor terecht bij

Prijzen, data & locatie vind je hier